Posted on

Uleiuri Transmisie

Uleiuri Transmisie

Subiectul uleiuri de transmisie pentru cutia de viteze da naștere mai multor întrebări atunci când vorbim despre întreținerea mașinii: Trebuie schimbat? Dacă da, când?

Scopul acestui articol este sa iti aspunda la aceste intrebari. Am pus mai jos răspunsul la 5 întrebări frecvente privind acest subiect si anume uleiuri transmisie.

Treci prin ele și data viitoare nu vei mai avea nedumeriri privind uleiul din cutia de viteze și vei putea porni la drum fără grija că sistemul de transmisie nu va funcționa la capacitate maximă.

Tot ce trebuie sa stii despre uleiuri de transmisie

1. De ce trebuie să schimbi uleiul de transmisie din cutia de viteze?

Contaminarea cu pilitură de fier, cu așchii sărite de pe pinioane sau alte mecanisme se face inevitabil pentru orice ulei din cutia de viteze și atunci este indicat să fie schimbat, pentru a-și păstra proprietățile inițiale.

2. Când trebuie să schimbi uleiul de transmisie?

Chiar dacă acesta se schimbă mai rar decât uleiul de motor, operațiunea se recomandă a se face în funcție de tipul de utilizare a mașinii: utilizare intensă (specifică mașinilor de distribuție, de transport pasageri etc.) și/ sau normală (specifică autoturismelor personale).

Un alt criteriu în funcție de care se decide intervalul de schimb pentru uleiuldin cutia de viteze este tipul de transmisie: automată sau manuală;

In cazul cutiilor de viteze automate uleiul de transmisie se schimbă mai des decât în cazul celor manuale.

Pentru a te asigura că schimbi uleiul din cutia de viteze la intervalul potrivit, consultă fișa tehnică a mașinii. Acolo vei găsi toate indicațiile și recomandările pentru întreținerea corespunzătoare a tuturor componentelor mașinii.

De exemplu, producătorul Volkswagen recomandă schimbarea uleiului din cutia de viteze o dată la 2 ani.

3. Cum se verifică nivelul uleiului de transmisie din cutia de viteze?

Pentru a verifica dacă ai suficient ulei de transmisie, trebuie să desfaci bușonul din partea superioară, iar nivelul de ulei trebuie să fie până la gaura în care se înșurubează respectivul bușon sau foarte aproape de aceasta (1-3 mm).

Tot în cadrul acestui pas poți verifica și culoarea uleiului pentru cutia de viteze.

Dacă uleiul este maroniu închis, atunci este foarte posibil să fie nevoie să îl schimbi, pentru că această culoare este o caracteristică a unui ulei pentru cutie de viteze uzat. Întreabă-ți mecanicul și decideți împreună dacă e timpul să schimbi uleiul.

4. Cât ulei am nevoie pentru un schimb complet?

În cutia de viteze încap aproximativ 2 – 2.5 litri de ulei. Dacă ai folosit cantitatea aceasta și observi că nivelul de ulei nu a atins partea superioară a cutiei de viteze, e posibil să existe anumite scurgeri de ulei.

În acest caz, este recomandată o vizită de urgență la un service auto.

De asemenea, nu uita să golești complet uleiul uzat înainte să îl pui pe cel nou și să îl reciclezi corespunzător.

Uleiuri transmisie

5. Ce tip de uleiuri de transmisie să folosești?

Pentru a te asigura că transmisia mașinii tale va funcționa corespunzător, recomandăm să vizitezi sectiunea magazin, pentru cele mai bune uleiuri de transmisie.

Reamintim faptul ca printr-un ulei de transmisie bun, vei proteja componentele din sistemul de transmisie pentru mai mult timp, iar schimbarea treptelor de viteze indiferent de temperatura nu va mai fi o problema.

Dacă deții o mașină și ai nevoie de informații precum ce tip de ulei se potrivește pentru cutia de viteze, aia juns unde trebuie, astepta un mesaj sau un mail, iar expertii nostrii te vor lamuri cu orice problema.

Vrei sa afli si parerea altora despre produsele noastre?

Click aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *